HTML

Farmerama

Friss topikok

Növénytermesztés: gaztámadás, trágya, szupertrágya, víz, aratómunkások.

2012.02.14. 21:05 :: BIGsnake

Növénytermesztés - szántóföldi növények

Ahhoz, hogy vetni tudjál, termőföldet kell leraknod. Ezeket a bal oldali ikonoszlop szántóföld ikonja alatt találod.
Nagyságot figyelembe véve, háromféle nagyságú parcella közül választhatsz. A különbség a hozam mennyiségében rejlik.

  • 1-es parcella: 2 egységnyi növény
  • 2-es parcella: 3 egységnyi növény
  • 4-es parcella: 5 egységnyi növény

Mindenki maga dönti el, hogy mekkora földterületet akar bevetni és, hogy milyen parcellákkal. Arra figyeljetek, hogy ha túl sok területet vettek be, akkor nem marad hely az ólaknak, istállóknak.

A rendelkezésre álló földterületek száma(1*1-es terület)

  • Fő farm: 202 darab
  • Szédült szántó: 202 darab
  • Erdei tisztás: 184 darab
  • Bahama sziget: 131 darab

Az újabb szintek elérésével újfajta növényeket tudsz elvetni. Mindegyiknek más- más az érési ideje és az értük járó tapasztalati pont. (TP)
Ha szintet lépsz, az nem jelenti azt, hogy meg is kapod a növényt. Azt meg kell előtte venned a Magtárban vagy a Piacon (3.szint). Ha egy fa termését veszed meg a Piacon, attól azt még nem tudod elültetni. Ha fát szeretnél venni, akkor azt a Faiskolában teheted meg! Amint van a Pajtában vetőmag, csak rákattintasz a bevetni kívánt parcellára és már választhatsz is, hogy mit szeretnél vetni. Ezek után már csak az érési időt kell kivárnod.

Lehetőséged van az érési idő lecsökkentésére víz, trágya, és szupertrágya használatával.

Fák
A fák ültetéséhez szükséges terület mindig 1 egység. A gyümölcsfák szintén szép termést hoznak, ráadásul gondozást sem igényelnek!

Fák ültetése
A baloldali menüben kattints a fák ikonjára. Itt láthatod azokat a fafajtákat, amelyek a Te szinteden elérhetőek. Először azonban be kell szerezned a facsemetéket a városban. A faiskolában is csak azokat a facsemetéket vásárolhatod meg, amelyek a Te szinteden kaphatók. A faiskolából térj vissza a farmra és kattints a fa menüjére. A vásárolt fák száma megjelenik a menüben az adott fa típusa mellett.

Kattints a kiválasztott fára és húzd az egérrel oda, ahova ültetni szeretnéd. A fákat ültetés után is ugyanúgy áthelyezheted, mint a földterületeket.

Betakarítás
A fák bizonyos időközönként termést hoznak, és ehhez nem igényelnek különösebb törődést. A gyümölcsök maguktól szépen megérnek. Ha megértek, akkor egyetlen kattintással leszüretelheted a termést és a pajtába viheted. Ha nem szüreteled le időben, akkor sincs semmi gond, nem okoz kárt a termésben.


Víz
A farm vízmennyiségét a Pajta melletti kék tartálynál ellenőrizheted. A víztartály 100 egységnyi vizet tartalmaz. Prémium tagoknál 200. A Bölcs Tölgynél kiváltott Víznagyhatalom - Nagyobb víztartály képesség egyes szintjeivel 110/220, 150/300, 200/400, 250/500, 300/600. (Ha a keréken nyered, az általad elért maximális egység fölé is emelkedhet a víz mennyisége.)

A vízkészletet feltöltheted, ha a tartályra kattintasz.

  • Farmon egy egység víz költsége 1 Csp.
  • Bahamarama szigeten egy egység víz költsége 2 Csp.


Kihelyezhetsz még víztartályokat is, amelyek 12 óránként 5 vizet termelnek. A 12 óra elteltével nem kerül automatikusan át a nagy tartályba, hanem át kell vezetni. (Ez egy sima kattintás.) Extra vízhez lehet még jutni Teknős Tódor (24 óránként 10 víz) és a Kút (8 óránként 5 víz) segítségével Arra figyelj, hogy ha maxon van a főtartály, akkor a többlet elvezik, ezért érdemes várni, amíg fogy egy kicsit.


A közhiedelemmel ellentétben leírom nektek, itt nem létfontosságú a víz használata, csak az érést gyorsítja. A növény érési ideje 20% - kal csökken.
Ha Prémium tag vagy, akkor korlátlan vízkészlettel rendelkezel.

A víz használata:
A vetés után rákattintasz a parcellára és ott a kék csepp ikonra.
Tanács: Csak a küldetések teljesítésekor vagy ha már van elég pénzed, akkor használj vizet. A víz drága, spórolj vele!

Trágya
Trágyát háromféleképpen tudsz szerezni. Az ólak kitisztításakor, Piacon, a terményeknél és a Kerekkeréken. A farmon, a jobb oldali kupacban találod. Normál esetben 100 adagnyi van benne, prémium tagnál 200 adag. A Bölcs Tölgynél kiváltott Tuti tárgy a trágya - Nagyobb trágyadomb képesség egyes szintjeivel 110/220, 150/300, 200/400, 250/500, 300/600. (Ha a keréken nyered, az általad elért maximális egység fölé is emelkedhet a trágya mennyisége.)
A trágya 5% -al gyorsítja az érési időt.
Akkor érdemes használni, ha szeretnéd a növények érési idejét meggyorsítani.
Ha ki van váltva a bölcs tölgynél a hatékonyabb trágyázás rúna, akkor a trágya már 10% -kal gyorsítja az érési időt, de még akkor sem lesz
egyenlő a víz 20% -ával!


A trágyázás menete:
Kattints a parcellára és utána a barna kupacos ikonra.

Szupertrágya
A szupertrágya lefelezi az érési időt!

Használata:
A vetés után a parcellára kattintva a zöld csepp ikonra kell kattintani.
Háromféleképpen lehet SZTR-hez jutni. A farmon a Pajta melletti zöld tartálynál vehetsz Farmaranyért, nyerhetsz a kerekkeréken, valamint egyes városi küldetések nyereményeként.

Tanács: Csak a küldetések teljesítésekor használd! És még ott sem szükséges mindig! Jól gondold meg a használatát!

Időjárás, vihar, árvíz
Ez a funkció kikapcsolásra került, jelenleg nincs eső!

Gaztámadás
Ha több mint egy napig nem aratod le a megérett terményeidet (beéréstől számít a 24 óra, Farmon, Bahamarama szigeten egyaránt), ellepheti a gaz. Addig nem teremnek, amíg meg nem tisztítod őket. Ez ismét csak két kattintásba kerül, egyébként ingyenes (nem kerül csp be).
Komfort termőtalaj esetén a gaztámadás csak 48 órával a beérést követően jelentkezik.

Ha minden rendben ment és beérett a növényzet, akkor vagy parcellánként aratod le a termést vagy a munkások elvégzik helyetted.

Indokolatlan, tehát 24 órán belüli gazosodást a billentyűzet F5 gombjával történő frissítéssel orvosolhatjátok.

FIGYELEM !!!: A Trópusi farmon is a beéréstől számított 24 órát követően gazosodhatnak el a földjeitek, amennyiben nem aratjátok le őket.

Területek törlése:
Termőföldet és minden más dolgot (pl.: ól, fa, díszítő elemek, stb) úgy tudsz törölni, hogy a bal oldali menüpontban a legalsó, fűrészt és kalapácsot ábrázoló ikonra kattintasz egyszer, majd utána arra a területre/ólra/fára/stb, amelyet törölni szeretnél. A terület amelyet törölni fogsz, pirosan fog megjelenni. Amíg a kalapács/fűrész ikon pirosan pulzál, jól figyeld meg, hová kattintasz. Első kattintással aktiválod a törlő funkciót, a másodikkal pedig zárod.

Figyelem: Ha egyszer törölsz egy földterületet, akkor a rajta lévő termés véglegesen törlődik.

Fa törlése esetén a fa a menübe kerül vissza.
Amennyiben xl/xxl fejlesztés van rajta, az is a menübe kerül.


A táblázatok:

Veteményes:

Fák:

Szólj hozzá!

Címkék: Ismertetők

A bejegyzés trackback címe:

https://farmerama-news.blog.hu/api/trackback/id/tr924105750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása